- Under Wonder - Immuum

We hebben ongeveer vijf miljard afweercellen in ons bloed. En dat is maar goed ook want als bepaalde bacterieën de hersenen bereiken, kun je daaraan overlijden. Dat is dus binnen een paar seconden. Zo snel gaat het bloed door het lichaam. Het is onwaarschijnlijk dat dat de enige taak is van deze miljarden cellen. Dat zijn er simpelweg te veel.

Want alles in de natuur is KISS. KISS betekent Keep It Simple, Stupid (houd het simpel, stommerd). Deze afkorting komt uit de ruimtevaart. Het voorbeeld is dat de Amerikanen speciaal voor dat doel een balpen uitvonden die ook in gewichtloze toestand werkt (je hebt immers zwaartekracht nodig om de inkt in de punt van de balpen te laten lopen), terwijl de Russen gewoon met potlood schreven. De natuur is net zo, als het maar werkt. Sterker nog, de natuur is effeciënter dan de mens. Simpel doch doeltreffend.

De huidige hypothese (veronderstelling) in de medische wetenschap is dat MS een ziekte is waarbij het afweersysteem 'de kolder in de kop' heeft en myeline afbreekt. Er is een medicijn dat de voortgang in de meeste gevallen vertraagd met 30%. Maar in mijn geval (Primair Progressieve MS) werkt dit medicijn niet. Deze medicijnen zijn wat je noemt afweeronderdrukkend.

Het is een dogma om er van uit te gaan dat het afweerstelsel alleen defensief (verdedigend) is. Het heeft echter ook een civiele (huishoudelijke) taak. En daarmee bedoel ik in dit geval dat het afweersysteem ook gebruikt wordt voor de afbraakprocessen die er in het lichaam moeten plaatsvinden. De afbraak van myeline is daar één van.

Myeline wordt immers in grote hoeveelheden aangemaakt en moet ook weer worden afgebroken. Het zou dus beter zijn om te spreken van 'afbreeksysteem' in plaats van 'afweersysteem'. Alle kennis blijft dus hetzelfde, er komt alleen een stuk bij. Een deel van de medische wetenschap weet al wel dat het afwersysteem ook voor civiele doelen wordt gebruikt maar ze onderschatten de hoeveelheid.

De manier waarop tegen deze ziekte wordt aangekeken bepaalt in sterke mate of je een oplossing kunt vinden. Zoals ook in dit geval, het lichaam maakt een stof aan (myeline) en zal dat dus ook weer af moeten breken. Het afweersysteem heeft "the smoking gun" in handen. Met andere woorden het afweersysteem lijkt het gedaan te hebben.

Dat dit dogma ook van invloed is op de andere 'auto-immuunziekten' is vanzelfsprekend. Let wel: bij een deel (al?) van deze ziekten gaat het om een stof die doorlopend door het lichaam gemaakt wordt en die dus ook moet worden afgebroken...